Vår berättelse
Sjöholms Bageri levererar kvalitet från grunden i en familjär miljö. Vi är Sveriges äldsta bageri och vår målsättning är att alltid vara det personliga bageriet som levererar riktigt bra produkter.
Vår surdeg & dess resa
Vår surdeg har levt länge. Den startades här på Sjöholms i mitten på 90-talet. Sedan har den rest med vår bagare Anton under hans karriär i Åre, Smögen, Ishotellet i Jukkasjärvi och Olof Viktors på Österlen m.m. för att slutligen hamna här på Sjöholms igen, där den hör hemma. Det är en väldigt bra surdeg som bara blir bättre och bättre för varje dag som går. Vi använder vår surdeg så mycket som möjligt med så lite jäst som möjligt. Vissa bröd kräver mer eller mindre jäst för att få den strukturen vi vill ha. Till vissa bröd krävs ingen jäst alls. Exempelvis i Sjöholms Levain som vi så gärna delar med oss av i receptet här.
Startsurdegen som krävs i receptet får ni givetvis köpa hos oss.
Recept Sjöholms Levain
Dag 1
Blanda alla ingredienserna
- 1 msk startsurdeg (går att köpa hos oss)
- 3 dl vatten
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl fint rågmjöl
Låt stå i rumstemperatur
Dag 2
Blanda ihop
- 500 g av surdegen från dag 1
- 1 liter vatten
- 800 g vetemjöl
- 800 g rågsikt
Låt degen arbeta i 10 minuter långsamt
- Tillsätt sedan 50 g salt
Arbeta degen i 4 minuter på snabb hastighet
Ta upp degen och placera den i en inoljad plastskål
Låt jäsa en timme, vik sedan degen och tryck ut lite luft
Låt jäsa ytterliggare en timme och upprepa vikningsprocessen
Låt jäsa en timme
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två bröd, lägg dessa på en mjölad plåt
Låt bröden jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar, ställ sedan in dem kylen
Dag 3
Sätt ugnen på 250° C
Sätt en plåt i mitten av ugnen (om ni ej har en baksten) och en plåt i botten
Ta ut bröden ur kylen och snitta dem med en vass kniv
Lägg sedan in bröden på plåten i mitten av ugnen och kasta lite vatten på plåten i botten
Efter ca 35 minuter har ert alldeles egna surdegsbröd!
Är ni osäkra på om brödet är färdigt kan ni kolla innertemperaturen som ska vara 98° C
I Familjär miljö
Kvalitet från grunden i en familjär miljö är ledorden i hela vår verksamhet. Du som kund ska känna dig som hemma oavsett vilken av Sjöholms butiker du handlar i. Det familjära genomsyrar allt från våra produkter till vår miljö och hela vårt sätt att arbeta.
Sjöholms bageri drivs av oss, bröderna Anton och Johan, tillsammans med vår personal, vår förlängda familj. Vår historia och att numera vara en given del av Ängelholms stadsbild är något vi är stolta över och en uppgift vi tar oss an med ödmjukhet.
Sjöholms Öppettider
Välkommen till någon av våra tre butiker!
Storgatan 58, Ängelholm, i Förslöv bredvid Heberleins eller Caféet i Valhall Park.